Een blockchain workshop smaakt naar meer

dig
Omdenken met Service Design Thinking
10 mei 2017
blockchain workshop

Op 24 mei organiseerde Gate20eight samen met TOBLOCKCHAIN een blockchain workshop in de Glazen Ruimte in Maarssen. De waarde van de bitcoin was net door de magische grens van 2.000 Euro gebroken, maar wat gaat blockchain betekenen voor onze business?

Blockchain is een technologie die met name geschikt is voor processen waarin waarde wordt verhandeld, waarin veel verschillende partijen betrokken zijn en waarin het belangrijk is om vertrouwen te hebben in de partners waar mee gehandeld wordt. Vaak wordt er in dit soort situaties gebruik gemaakt van betrouwbare tussenpersonen die zorgdragen voor een goede afhandeling. Maar heb je die tussenpersonen met blockchain nog nodig? Of kun je met blockchain vooral processen vereenvoudigen?

Na een mooie introductie in blockchain door Kaushik Khakhar van TOBLOCKCHAIN gingen we met een tweetal case studies aan de gang. We gingen op zoek naar de toegevoegde waarde van blockchain in logistieke processen en in de telecom.

In logistieke processen wordt vaak gebruik gemaakt van Letters of Credit: verklaringen van banken dat een rekening betaald zal worden als een levering gedaan is. Daar komt vaak veel handmatig werk bij kijken. Met blockchain kun je dit soort processen behoorlijk vereenvoudigen. En je kunt veel zorgvuldiger bijhouden waar een product vandaan komt en waar het uiteindelijk gebleven is. Prettig wanneer ergens in de keten een fout wordt geconstateerd.

In de telecom vonden we twee soorten toepassingen: bij de onderlinge verhandeling van data capaciteit kan blockchain zorgen voor een betrouwbaar proces. En daarnaast biedt blockchain in de content hoek veel mogelijkheden om ingewikkelde discussies over digitale rechten te vereenvoudigen. Met blockchain kunnen artiesten de rechten op hun digitale content beter beschermen. En zijn ze minder afhankelijk van studio’s en andere intermediairs om hun content te kunnen verspreiden.

Na afloop waren de conclusies van de workshop eenduidig: drie uur was te weinig: we hadden nog wel een stap verder willen zetten, zowel in het ontdekken van de blockchain technologie als in het uitwerken van de mogelijke oplossingen. We gaan dus vast nog een follow-up workshop doen. Laat het ons weten als je geïnteresseerd bent om mee te doen!